Update cookies preferences Update cookies preferences

TECHNOLOGIA

Traffipaxvédelmi technológiák

A traffipaxvédelmi rendszerek célja a rendőrségi sebességmérő eszközök érzékelése, előrejelzése. Az autósok számára az ilyen eszközök használatával lehetővé válik a sebességmérés előtti sebességkorrekció, ezáltal elkerülhető a figyelmetlenség miatt kiszabott büntetés.

A magyar rendőrség a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat projekt keretében 2015 tavaszától 160 darab hordozható VÉDA egységgel, 2016 tavaszától pedig további 132 ponton telepített 365 fix automata kamerával, 2021 nyarától pedig növekvő számú traffiboxokkal végez méréseket a közutakon. A hordozható eszközök lézeres elven, a fix kamerák radaros és lézeres elven mérnek sebességet. A rendőrségi sebességmérő eszközökről a „Traffipax információk” rovatunkban olvashat. A megnövekedett sebeségémérési aktivitás miatt minden autósnak és motorosnak reális esélye van arra, hogy sebességtúllépés miatt büntetést kapjon. Ezért szükséges a traffipaxvédelmi eszközök használata.

A VÉDA kamerahálózat elleni hatásos védelemhez olyan eszközökre van szükség, amelyek képesek érzékelni a lehetséges lézeres vagy radaros sebességméréseket. A készülékek egy része a szélvédőre helyezhető, de vannak olyanok is, amelyek az autó különböző részeibe rejthetők.

Fontos leszögezni, hogy jelenleg Magyarországon a rendőrségi sebességmérők előrejelzésére szolgáló eszközök használatát jogszabály nem tiltja. A szabályozás részleteiről a „Jogi szabályozás” rovatban olvashat.

Figyelem! Nem minden európai országban engedélyezett a traffipaxjelzők használata, ezért kérjük minden esetben tájékozódjon az adott országban érvényes szabályozásokról! A gyártó és a forgalmazó semmilyen felelősséget nem vállal a sebességhatár túllépéséből és/vagy a készülék használatából vagy a szakszerűtlen beszereléséből adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy bármely egyéb hátrányért. Az ilyen jellegű készülékek nem a gyorshajtás elősegítésére valóak, hanem a véletlen sebességtúllépés következményeinek megelőzésére szolgál. Minden esetben tartsa be a sebességhatárokat, és közlekedjen a látási és útviszonyoknak megfelelően! Ezek az eszközök nem tévedhetetlenek. Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor bizonyos külső körülmények miatt későn, vagy egyáltalán nem jelez. Ennek oka nem a termék hibás működéséből adódik, hanem a fizika törvényszerűségeire vezethetőek vissza.